Walvissen spotten in Husavik

Nadat we in Nieuw-Zeeland geen walvis hadden gezien, besloten we het in IJsland nog eens te proberen. Husavik is daarvoor de place to be en laat dat nu net de plek zijn waar we twee keer zouden overnachten tijdens onze rondreis.

Van zodra we toekwamen snelden we naar het kantoor van een van de whale watch bedrijven om tickets te boeken voor twee dagen nadien. Ik ben niet zeker dat het echt nodig was om zo vroeg te zijn, maar onze boot zat toch goed vol, dus ik was blij dat ik voorzienig was geweest.

We kozen voor North Sailing, al zag de grote concurrent er eigenlijk ook prima uit. Ze gebruiken oude houten boten en opereren met respect voor de walvissen, wat heus niet bij alle bedrijven het geval is.

We vertrokken ’s morgens vroeg onder een waterig zonnetje. Aan de kade was het best aangenaam.

Ze hadden zonnig weer en 18 graden voorspeld, maar van zodra de boot vertrok voelden we eigenlijk vooral de kilte. We waren gelukkig op een en ander voorzien. We droegen een warme wandelbroek, een heleboel laagjes (inclusief een fleece en een waterdichte jas erover), handschoenen, een muts voor de echtgenoot en een wollen haarband voor mij. Op die manier konden we de kou trotseren zonder de overalls te moeten aantrekken die aan boord aanwezig waren. Wij waren de grote uitzonderingen trouwens, want iedereen stortte zich op de extra kledij waardoor er een gigantische verkleedpartij plaatsvond op de kleine boot en het een gewriemel werd van ellebogen en benen die verstrikt geraakten in veel te grote broekspijpen.

dscf1754

We roken meteen dat niet elke overall nog even fris was, dus ik was blij dat we zelf onze voorzorgen hadden genomen. Al vielen we daarmee dus wel uit de toon, we kregen zelfs vragen van andere passagiers waarom wij niet meededen. Omdat ik niet graag rondloop in andermans zweetgeur, daarom ;-)!

We kregen wat uitleg over de walvissen die regelmatig gespot worden in de omgeving en werden door de crew gevraagd om uit te kijken en teken te geven als we zelf iets zouden zien. Er volgde een dik halfuur turen naar het water rondom ons, zonder resultaat. Tot ik opeens in de verte iets zag… Was dat nu een staart die ik daar onder zag gaan? De crew had het ook gezien en we zetten volle koers in die richting. Het bleek inderdaad een walvis te zijn, al zagen we die maar van heel ver. Dat zou echter gauw veranderen, want de volgende twee uur zagen we de ene walvis na de andere.

dscf1874dscf1873

Het waren allemaal bultruggen en we zagen waarschijnlijk meerdere keren dezelfde, maar wat maakt dat uit. Op een bepaald moment dook er een op vlak aan onze boot, het was onwerkelijk hoe dichtbij we waren. De oohs en aahs vlogen dan ook in het rond. Wauw!

Deze walvis hebben ze Snow White gedoopt, omdat haar flippers (let op de witte vlek in het water) en een deel van haar staart wit zijn. Het bleek nogal een showbeest te zijn, want we zagen haar verschillende keren in onze buurt. Wat een prachtig dier!

De twee uur vlogen voorbij, er bleven maar walvissen overal rondom ons opduiken. Helaas was onze tijd op en zetten we terug aan naar de kust. Ik had werkelijk een hele dag aan dek kunnen staan spotten, maar de echtgenoot vond het welletjes zo. We kregen nog een kop warme chocomelk en een soort koffiekoek met kaneel om de inwendige mens te versterken na al die kou en wind aan boord en dat deed geweldig deugd.

Een beetje verkild maar voldaan zetten we terug voet aan wal in Husavik na een hele ochtend op het water.

dscf1625

We doken meteen het restaurant van het bedrijf in voor een lunch en aten daar een super lekkere pizza, waar we met onze tickets ook nog eens korting voor kregen. Precies wat we nodig hadden om terug op te warmen en de rit aan te vatten naar onze volgende bestemming.

Iceland was good to us!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Walvissen spotten in Husavik

 1. Prachtig verhaal, eentje voor de categorie “onvergetelijke gebeurtenissen” 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck zegt:

  Ik kan me inbeelden dat dat indruk gemaakt heeft!
  Wij zagen er in de US 2 jaar geleden heel toevallig op afstand en hoorden ze “roepen”, van dat geluid alleen al werden we stil!
  Mooie foto’s, Ijsland wordt door ons ooit nog bezocht!

  Liked by 1 persoon

 3. meisje zegt:

  Wauw, leuke ervaring!

  Liked by 1 persoon

 4. Zij zegt:

  Zo tof om die fantastische dieren van zo dichtbij te mogen bewonderen!
  Maar hè… zo’n overall.. bah! Die zou ik toch ook niet aantrekken, hoor

  Liked by 1 persoon

 5. Elaintje zegt:

  Wauw, wat indrukwekkend. Heel bijzonder dit. Zou ik ook nog weleens willen meemaken.

  Liked by 1 persoon

 6. Kris10 zegt:

  Ziet er indrukwekkend uit en in het echt is het waarschijnlijk dubbel zo indrukwekkend.

  Liked by 1 persoon

 7. LJ zegt:

  Wauw!!! Dat staat zeer hoog op mijn wishlist 🙂

  Liked by 1 persoon

 8. Katleen zegt:

  Ijsland wordt een van onze volgende bestemmingen en ik hoop ook eindelijk walvissen te zien na enkele tevergeefse pogingen in Nieuw-Zeeland.
  Jouw foto’s geven me alvast hoop. Fijn dat je er zo van genoten hebt!

  Liked by 1 persoon

 9. Wow!!! Indrukwekkend!!

  Liked by 1 persoon

 10. Pingback: Myvatn | Samajatalk

 11. Haha, “omdat ik niet graag rondloop in andermans zweetgeur, daarom! “. Wij moesten in Canada verplicht pakken aantrekken, maar gelukkig hadden die geen rare zweetgeur :p Merci om mij met dit bericht nog eens terug te katapulteren naar dat moment, zooo ongelooflijk machtig om die dieren te zien he! Hele mooie foto’s ook die jullie hebben kunnen maken!
  Leuk ook dat jullie voor een maatschappij gingen met boten die rekening houdt met de dieren, was bij ons ook zo met een zeilboot, die de motor enkel gebruikte wanneer het echt niet anders kon, zodat de dieren zo weinig lawaaihinder ondervonden.

  Liked by 1 persoon

 12. Pingback: Golden Circle | Samajatalk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s