Myvatn

Zo halverwege de rondrit in IJsland reden we van de East Fjords naar Myvatn, een regio die vooral gekend is voor zijn geothermische activiteit en voor het gelijknamige meer.

Onderweg kwamen we een heus maanlandschap tegen, waar naar verluidt zelfs astronauten zouden komen trainen. Ik weet niet wat ik daar van mag geloven, maar zo stond het toch in onze reisgids.

dscf1423

Af en toe sloop de geur van rotte eieren in onze neus en wisten we dat we dichterbij kwamen.

Het eerste dat we tegenkwamen was het Hverir veld, vol borrelende putten, sissende stoom en dat alles in prachtige oranje en blauwgrijze tinten. Het was geen heel park, zoals we in Nieuw-Zeeland hadden gezien, maar het maakte toch wel indruk.

Hier werden we al meteen lastiggevallen door zwermen vliegjes. Ik had erover gelezen en was ervoor gewaarschuwd door kennissen die al eerder in IJsland geweest waren, dus ik was gelukkig voorbereid. Ze zijn in die regio nogal talrijk aanwezig, vooral rondom het meer. Ze zijn enorm lastig en vliegen in je oren en neus. Op sommige plekken waren de vliegjes overal, terwijl er om de volgende hoek geen te zien waren. Vreemd!

We reden wat verder door, de heuvels over, in de hoop daar te kunnen lunchen. Maar het ene dorpje dat de uitvalsbasis wordt genoemd, bleek bijzonder klein te zijn. We vonden enkel een supermarkt en een toilet (thank god!) en aten dus maar een geïmproviseerde lunch van een soort cheese rolls en chips, weggespoeld met cola zero. Zeer gezond :-).

Na dit culinair hoogtepunt reden we terug naar het Hverir veld langs dezelfde weg om daar rechttegenover de afslag te nemen naar de geothermische Krafla centrale, waar het zo hard stonk naar rotte eieren dat ik er mottig van werd. Men gebruikt hier de stoom uit het vulkanisch gebied om elektriciteit te produceren. Jammer genoeg is het project nogal omstreden en is de opbrengst niet zoals verhoopt, mede door de nog steeds aanwezige vulkanische activiteit rondom de centrale.

dscf1441

Eenmaal boven werden we getrakteerd op het mooie uitzicht op de Víti krater.

dscf1443

Even verderop zagen we een afslag naar een drukke parking en alhoewel we geen idee hadden wat er te zien was, volgden we als brave kuddebeesten 😉 de kleine stroom wandelaars bergop. We waren behoorlijk moe door de lange wandelingen van de voorbije dagen, maar de nieuwsgierigheid won het van de vermoeidheid. Onze inspanningen werden al gauw beloond met dit uitzicht.

dscf1528

Onderweg stelden we vast dat we op de Leirhnjúkur vulkaan liepen. En effectief, de grond voelde bijzonder warm onder onze voeten. In de verte zagen we uitgestrekte lavavelden en prachtige uitzichten terwijl de rook rondom ons nog uit allerlei spleten en gaten kringelde.

dscf1555dscf1552

Aanvankelijk voelde ik er weinig voor om helemaal naar boven te wandelen, maar het was zeker de moeite waard en al bij al ook een zeer gemakkelijke wandeling.

We reden vervolgens door naar het Myvatn meer. Onderweg kwamen we langs Dimmuborgir, een soort natuurreservaat met de meest rare rotsformaties van vulkanisch gesteente.

dscf1597

We wandelden kort rond, maar hadden geen tijd meer voor een echte tocht van een paar kilometer en namen dus gewoon snel een kijkje vooraleer we terug in onze auto sprongen.

Het laatste deel van de rit bracht ons naar het meer. Je kan met de auto helemaal rond het meer rijden en onderweg zie je het ene mooie zicht na het andere passeren.

Jammer van de vele vliegen, anders hadden we daar graag ergens gepicknickt op het gras aan de waterkant. Nu zagen we dat eigenlijk niemand doen en ik begreep ook heel goed waarom.

We reden vervolgens door naar Husavik, onze uitvalsbasis voor de komende dagen.

dscf1622

Husavik ligt aan de kust in het noorden van het eiland en is vooral bekend als de plek om aan whale watching te doen. We gingen dus al meteen een ticket boeken voor twee dagen nadien en installeerden ons daarna op een terras met zicht op de waterkant waar ik smulde van het lekkerste stuk cheesecake ooit. Het water komt me nog in de mond als ik eraan terugdenk, maar helaas vergat ik een foto te nemen. Het was te snel op ;-).

Ah, wat was het toch zalig daar in IJsland!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

20 reacties op Myvatn

 1. Mrs. Brubeck zegt:

  Jaja, jij kan veel vertellen over die cheesecake, maar zonder bewijzen… 😂😂
  Supermooie foto’s, bijna een toeristische reisgids!

  Liked by 1 persoon

 2. greet zegt:

  Prachtig! Ik denk er zelf ook maar zelden aan om een foto van mijn eten te nemen voor ik er aan begin. Andere prioriteiten op zo’n moment :-).

  Liked by 2 people

 3. Kris10 zegt:

  Weeral een prachtig IJslandrelaas! De goesting groeit hier.

  Liked by 1 persoon

 4. Zij zegt:

  Weer genoten van je verslag en van alle prachtige foto’s!

  Liked by 1 persoon

 5. Wat heb je dit prachtig neergezet!

  Liked by 1 persoon

 6. Falderie zegt:

  Wow wat een prachtige foto’s weer. Mooi land.

  Liked by 1 persoon

 7. Hilde zegt:

  Prachtig. Het ademt één en al rust, stilte, ontspanning uit. Om te koesteren en dankbaar naar terug te kijken, Samaja ;-).

  Liked by 1 persoon

 8. Jeetje wat stom van die vliegen. Je hebt wel erg mooie foto’s gemaakt. Heel erg leuk!

  Liked by 1 persoon

 9. LJ zegt:

  Wat een prachtige landschappen toch….
  In Noorwegen ook een paar keer serieus last gehad van vliegen, brrrr, vreselijk tamme beesten die in mijn haar kropen!

  Liked by 1 persoon

 10. Pingback: Golden Circle | Samajatalk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s