De steden van Nieuw-Zeeland

02-40dagenbloggen

Nu ik duchtig aan het schrijven ben voor de 40 dagen bloggen challenge, ben ik er eindelijk ook eens aan toe gekomen om mijn archief aan concepten wat op te kuisen. Zo vond ik een onafgewerkt bericht terug over de steden die we bezochten in Nieuw-Zeeland. Inmiddels is het al 2 jaar geleden dat we deze reis maakten, maar wanneer het om mooie plekken en reizen gaat, doet dat er niet toe. Dat vind ik toch :-).

We wisten op voorhand dat we niet voor de steden naar Nieuw-Zeeland trokken en dus hadden we ook niet veel verwachtingen. Toch stopten we in Auckland, Wellington, Christchurch en Queenstown, omdat er toch een pak bezienswaardigheden waren en omdat ze veel gebruikte knooppunten zijn tussen verschillende bestemmingen en dus sowieso op de weg lagen. We waren eigenlijk van geen van allen zwaar onder de indruk, al denk ik nog steeds dat we niet alles uit onze dagen daar ter plaatse gehaald hebben. We beperkten ons tot het centrum en de waterkant en zagen de steden eerder als een soort rustpunt onderweg dan als een echte bestemming op zich. Bovendien speelde de jetlag en/of vermoeidheid ons hier en daar parten.

Auckland

We landden midden in de nacht in Auckland, meteen de grootste en drukste stad van Nieuw-Zeeland. We reden ’s nachts met een busje door de buitenwijken en die leken heel gezellig, mooie huizen, heel netjes ook. De stadskern zag er eveneens uitnodigend uit. De Kiwi’s zelf vinden Auckland heel grijs, maar wij vonden dat heel goed meevallen.

De volgende ochtend verkenden we de haven en het centrum te voet. We vloekten op de steile straten, vonden de drukte wel meevallen en zagen wat interessante boten liggen die deelnamen aan een zeilwedstrijd. Het was allemaal wel OK, maar we werden zeker niet omver geblazen.

We hadden een boottocht kunnen doen langs de kust, want dat is blijkbaar de beste manier om Auckland te zien, maar daar hadden we door de jetlag totaal geen goesting in. Het weer was ook niet te denderend en dat hielp niet bepaald om meer zin te krijgen. We besloten dan maar een middagdutje te gaan doen. Toen we terug wakker werden, was het zonnetje gelukkig wel van de partij en kregen we spontaan een vakantiegevoel.

We trokken naar de grote toeristische attractie, de Sky Tower, die opvallend rustig was. We hadden gelezen over ellenlange wachtrijen en grote drukte, maar wij konden zo doorlopen naar de liften. 328m omhoog is veel en het bleek teveel voor de echtgenoot, die boven wit wegtrok en zich niet goed voelde. Dat er elke minuut iemand van de toren af sprong (met zo’n soort harnas), hielp niet om hem meer op zijn gemak te stellen. Hij droop dan ook maar af naar de cafetaria om te gaan zitten en ik ging op mijn eentje naar het hoogste platform om foto’s te maken en van het uitzicht te genieten. Want dat vond ik dan wel weer best indrukwekkend.

Daarna doken we nog eens het centrum in, botsten op een parkje waar er een optreden plaatsvond en voelden ondanks de zon toch de vermoeidheid weer opkomen. We hielden het dan ook voor bekeken. Er is veel groen rondom de stad en er zijn bijvoorbeeld prachtige hikes die je naar uitkijkpunten over de stad brengen, maar daar hadden we die eerste dag echt geen zin in. Jetlag, het is een raar beestje.

Wellington

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en wordt ook wel Windy Wellington genoemd. Het heeft zijn naam niet gestolen, dat kan ik u verzekeren. Het was een aangename twintig graden toen wij er verbleven, maar ik had een lange broek en een trui nodig om de wind te kunnen verdragen. Mijn tere huid kreeg het zwaar te verduren en ’s avonds vloekte ik in de badkamer op al de knopen in mijn haar.

We namen het bekende kabelbaantje naar boven om foto’s te nemen van de stad en hier was gelukkig ook geen sprake van grote drukte. Het uitzicht was niet zo spectaculair als in Auckland, maar het viel ook nog best te pruimen.

De volgende dag regende het pijpenstelen, was het zondag en dus een pak kalmer op straat. We brachten een bezoek aan het Te Papa museum over de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, de flora en fauna, … We leerden er vooral veel over de Maori bevolking en hun gewoontes. Best indrukwekkend! We gingen ook op wandel naar de wijk waar de gebouwen van de overheid te vinden zijn, maar die bleken onze tijd niet waard. Deze mooie jongen wordt de beehive genoemd. Wij vonden het vooral lelijk.

dscf6281

Queenstown

Queenstown is op zich wel heel mooi en leuk qua sfeer, maar voor ons kwam het op het verkeerde moment in de reis. We hadden net de fjorden gezien en daaraan kon het natuurlijk niet tippen, het was er geweldig druk door het paasweekend en we voelden inmiddels al ferm de vermoeidheid en ook wel een beetje heimwee. Dat we rondjes moesten rijden om een parkeerplaats te vinden, waren we niet meer gewend en al die drukte maakte ons geweldig prikkelbaar. Gelukkig zaten we daar in een prachtig hotel en leek onze kamer op een heus appartement, waardoor ons verblijf meteen een pak aangenamer werd.

In en rond Queenstown kan je al de adventure sports doen die er maar bestaan. Wij zijn niet zo’n wilde avonturiers, dus veel kunnen we daar niet over zeggen. Ik wilde graag een jet boat proberen, maar dat hadden we al eerder tijdens de reis gedaan en ook dat is de echtgenoot niet zo goed bekomen… . Hij wilde het dus niet opnieuw doen en ik vond het te duur om een tweede keer te ervaren. We slenterden dus gewoon wat door het stadje, aten een ijsje, mijmerden op een bankje in het park en gingen kijken naar de brug waar de roots van het bungy jumpen liggen.

De echtgenoot wilde een sprong wagen, maar aangezien zijn knieën al begonnen te knikken van zodra we de brug uit de auto konden zien, besloot hij wijselijk van het bij kijken te houden. Wel indrukwekkend om te zien, niet in het minst door de mooie omgeving.

Christchurch

Al laatste stad stond Christchurch op het programma, want van daaruit vlogen we weer naar huis. Een paar jaar geleden hebben ze daar een enorm zware aardbeving over zich heen gekregen en de gevolgen daarvan zijn nog steeds zichtbaar vandaag. Het centrum werd volledig van de kaart geveegd, met als gevolg dat de winkels nu voorlopig in containers zitten. Van de kathedraal was ook niet veel meer te zien… Wel genoten we van de mooie parken en de botanische tuinen en de Engels aandoende stijl van de stad.

Minder leuk vonden we de drukte, het zoeken naar parkeerplaats en de wegenwerken die onze gps compleet tilt deden slaan.

We hadden zeer gemengde gevoelens bij het einde van de reis. Het was ontzettend mooi geweest en we wilden helemaal nog niet naar huis. Maar we waren ook moe en misten onze vrienden en familie. Daardoor hebben we ook niet alles uit ons bezoek aan die stad gehaald. Er zit bijvoorbeeld een heel groen schiereiland rond, maar daarvoor moesten we opnieuw een pak kilometers rijden en daar hadden we de fut niet meer voor.

Een must zou ik deze steden niet durven noemen, maar een bezoekje kan zeker geen kwaad. Integendeel, als we ooit nog zouden terugkeren, zouden we ze zeker een tweede kans geven. We kunnen alvast beginnen sparen!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De steden van Nieuw-Zeeland

  1. Mel zegt:

    Wij waren een zestal jaar geleden in NZ. Onze bevindingen waren ongeveer dezelfde, behalve dat wij gek waren op Queenstown. Maar wij gingen pas nadien naar Milford Sound. Christchurch had net enkele weken eerder de eerste zware aardbeving meegemaakt, dus daar hebben we het centrum helemaal vermeden: reiziger uithangen in een recent rampgebied leek ons op dat moment niet zo geschikt.

    Liked by 1 persoon

    • Samaja zegt:

      Queenstown is op zich heel mooi, maar op dat moment zaten we een beetje in een dipje. Gelukkig scheen de zon uitbundig op onze tweede dag ter plaatse en hebben we er zo ook heel goede herinneringen aan :-).

      Liked by 1 persoon

  2. We zijn er nog nooit geweest. Het land staat niet bovenaan ons lijstje te bezoeken bestemmingen, maar wie weet heeft je reportage iets geholpen…

    Liked by 1 persoon

  3. Mrs. T. zegt:

    Ik zou er graag ‘ns heen willen, maar zie het er niet snel van komen. Lijkt me een prachtig land, dat zag ik wel bij de LOTR-films.

    Liked by 1 persoon

  4. tinyblogt zegt:

    Oh ik zou zo graag eens gaan. Mijn collega gaat eind dit jaar en ik heb haar alvast deze link doorgestuurd!

    Liked by 1 persoon

  5. leenvandebergen zegt:

    Wel ik had dat ook toen wij na onze reis van twee weken in de natuur terugkwamen in Bergen met zijn duizenden toeristen en winkelstraten en :aaaaah:. Dan lukt het even niet om de sfeer van een stad helemaal op te snuiven. Ik had ook liever in de natuur geëindigd, en vooral het hoofd van het lief stond naar “genoeg, ik wil naar huis!” terwijl we nog twee dagen moesten rijden na een nacht op de boot. Dus. Ja.
    Bungee jumpen, niks voor mij… Mijn knieën beginnen al te knikken bij ’t gedacht alleen al 😀

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s